Tuesday, 14 February 2012

Cara nk Buat Sniper Angin…. Home made Airgun

Assalamualaikum kawan2 .. kali ni, sy nk kongsi something yg menarik untuk kawan2 especially yg suka isi masa lapang dia dgn benda2 kreatif & praktikal …..jeng..jeng..jeng….

Mgkin time skolah kita dh diajar oleh cikgu2 ato ada join pertandingan sains kn?? Biasanya pertandingan Water Rocket … feuuwwwhhhh .. best tuueee……. Sy pun minat jga buat2 bnda mcm tue, tp kali ni penulis try benda yg baru ckit,.. masih guna konsep yg sama .. tp kali ni xguna air , Cuma guna tekanan udara ….


Ideanya mcm ni,

1. Kumpul tekanan udara dlm 1 botol plastic (biasanya sekitar 20 - 40 Psi / 200-300 KPa)

2. Tekanan udara yg terkumpul pada tekanan mcm tu cukup ntk lepaskn 1 das peluru melalui stu saiz corong tertentu pada kelajuan xtau …. Hahaha, ingt sy terrer fizik ka?? Adeeehhh

3. Then, skrg kita fikir mcmana nk kumpul tekanan udara tu dlm satu botol sbelum bleh dilepaskn pada satu corong yg ada sebutir peluru, makanya jadila selaras senapang berkuasa Angin ..hehehe, bukan senjata Api kn??? Ngeh3..tp snjata angin jer.

Fikir punya fikir berdasarkn bahan2 semasa yg ada, maka terciptalah selaras senapang angin yg agak Coool bagi penulis , bleh tahan juga la” performance”nya …. Sampai juga 100 meter jarak berkesan … tp sgt2 dinasihatkn disini supaya adik2 dirumah tolonglah jgn buat benda ni tanpa keizinan ibu bapa (mcm rancangan TV la pula ..haha) , takut2 adik2 salah guna Ilmu yg ada .. penulis buat ni pun skadar nk cetus kn idea menjadi realiti,skaligus jadi hobi penulis & simpanan koleksi2 yg menarik .. jom tengok gambar2 dibawah ni ..JOM3 … hehe ..



Tadaaaaa!!!!!...












Coooool bukan?? Siap bleh loading peluru lg ..hehe.. maafla sbb xtunjukkan pelurunya, takut2 nnt penulis di tuduh penjenayah pulak ada senjata merbahaya … skali lg penulis jelaskn, ini hanya cetusan idea, latih otak ntk berfikir scara kreatif & innovative .. sekian :)

3 comments: